Search This Blog

Saturday, June 23, 2012

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, May 31, 2012

hatiku kosong..

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, April 07, 2010

Kasih Ibu..

tanpa sedar, menitik air mata baca surat ni..aku copy and paste from satu website..baca, laa..

Surat ini berjaya 'menyentuh' banyak hati...selain mampu mengingatkan jasa ibu kita di Malaysia , ia mampu menaikkan semangat kita utk terus berusaha dalam lapangan masing2,dgn izin Allah s.w.t. InsyaAllah..

Juga sesuai dihadiahkan kpd anak2(bg yg sudah memiliki cahaya mata) supaya anak2 kita sentiasa lembut hatinya kesan daripada mmbaca surat ini ,insyaAllah. .
Terima kasih saudara umarzahrawi kerana menghantar surat ini kepada iLuvislam.com . Surat ini saya bacakan ketika majlis penutup Islamic Awareness Week di Kolej Yayasan UEM suatu masa dulu. Ramai yang menitiskan air mata ketika itu.

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal...

Mak.....
Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.......
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni......

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu......
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih......
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak......
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi......
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm...bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran... ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter.....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital.....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.......
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi....
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak.....?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni...
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak....!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak.....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib....
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak.....
nak cakap dengan mak.....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong....
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih....
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk univesiti....
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

dengarkan dendangan lagu ini..


video

Friday, March 05, 2010

Mende Yang Pelru dibayar Selepas Dapat gaji.

anggap gaji yang aku dapat hanya keuntungan kasar.

Dan perkara yang harus dilangsaikan dahulu ialah..

PTPTN : RM100
SEWA RUMAH: RM100
BIL MAXIS: > RM50
BIL BROADBAND CELCOM: RM68
ASB: RM100
PARENT: RM150

Tuesday, February 09, 2010

saje nak post..nak jugak post..plzzz..

entahlah tak tau nak post ape..saje nak menggatal tangan disini..oklah talk about my condition now..skang ni aku tinggal kat flora damansara..rumah flat tepi tol..betul2 tepi tol..orang yg selalu lalu LDP die perasan lah rumah flat yg tgg sebelah highway ni..pada mulanya aku merasakan rumah ni sgt jauh dr tempat keje aku..tapi mmg jauh pun..nak wat mcm mane nak carik rumah tapi tak de..pastu nak carik member2 yg nak serumah pun tak de yg berminat..so terpaksalah terima rumah yg jauh ni..traffic jgn ckp lah..mmg jem saban hari..tapi dah biasa dengan jam2 ni..dah macam jam yg aku selalu mkn ngan roti..aku tinggal ngan mat toy (tutor ASASI), hamdan (budak sekolah rendah aku dulu), shamsul (budak UM).



rumah ni sewa die oklah 100 sebulan..bil letrik ngan air selalunye kitorang tak yah bayar..sebab penggunaan yg terlalu minima..huhu..basuh baju guna tangan ataupun kaki huhu..tv tak dak..peti ais tak dak..home theater pon tak dak..laptop sorang satu..itu je electronic item je yg kitorang ada..paling banyak pun kitorang gune 10 rgt untuk bil air..



flat ni conditiion nye mmg tak baguih sgt dan berpatutan dengan harga die lah..flat sebelah highway, bunyi bising kenderaan lalu lalang..emm bile parking kenderaan keselamatan tak ketat sgt..biasalah rumah flat..yg paling teruk adalah jalan masuk ke flat ni berlubang2..aku pernah melanggar lubang yg agak besar..nasib baik tak de pape roda motor tu..dah lah tak de lampu..sabar jelah..



tapi yg bestnyer..flat ni dekat sgt ngan pusat bandar, shopping mall pun very close mcm one utama, the curve, tesco..ape lagi entah aku pun tak pasti..oh ye IKEA..nak boli perabot ponn sonang..




aku selalu pegi kerja lalu penchala link..sebelum ni aku lalu je jalan yg sesak dan jauh sbb aku tak tau short cut..baru skang ni aku tau..huhu..

tapi sebenarnye aku berniat nak pindah rumah yg lebih dekat klau ade bilik kosong ke hape kan..kat pantai dalam ke..kat kerinchi ke..yg dekat2 lah..moga2 dapat..tak tahan lah minyak motor kne isi banyak kali dalam seminggu..erghhhh..

Sunday, December 20, 2009

Rasa mcm nak post plak tgh mlm nie..

Ha ni die penampilan blog baru aku..punyelah payah aku aku nak fix kan blog aku yg senget sebelum ni..aku post ni pun sbb aku tak ngantuk lagi walaupun sok keje..dari hari tu lagi sebenarnya aku nak post tapi blog wat hal je..baru sekarang setel problem..

Semenjak kebelakangan ni hidup aku tenang je..waa..smooth gitu..lepas abeh exam hari tu pada tanggal 19 november 2009 pada pukul 1.30 ptg, aku rasa sangat bebas sbb aku telah berjaya menghabiskan peperiksaan aku di UM dengan jayanya..paper yang paling last aku amik kat UM ni adalah paper teknologi bioproses yg pernah aku ambek dlu..repair la tu..enough for exam paper..aku tak suke exam..klau time exam kpale ni mcm nak pecah..klau nak amik master pun aku rela amik master by research bcoz it doesn't has exam, only research. Lama pun lama lah tempohnya berbanding master by coursework..

selepas je abeh exam..aku mula approach supervisor aku yang dlu Dr sufian..mintak kerja kosong..aku ingat die mcm tak nak amik budak dah..rupanya ada jugak kekosongan..so layan jelah n terima jelah..so aku start kerja 1st dec hari tu..sebelum tu aku sempat gaklah cuti kat rumah selama seminggu..lepaskan tension study..had quality time with my family..

Pada mulanya aku berasa gusar dengan masa depan aku..huhu..nak kerja ke nak sambung blajar..itu jelah soalan yg selalu diajukan oleh rakan2..jawapan aku, 'tgklah rezeki mane yang dtg dulu'..klau tak de keje, sambung je belajar..tak rugi pun..dapat kerja pun tak rugi..untung jugak..BTW ade pros n cons both of them..

Tak sabar aku nak grad..nak juga rasa grad mcm member batch aku yg dah grad tu..time dorang grad, aku meraikan dengan perasaan yang sgt cemburu..tapi takpelah sbb aku percaya sume tu ada hikmahnya..dan mmg ada hikmahnya..selepas je result kluar untuk sem lepas..akulah antara orang yg paling heppy di dunia..apa yang aku ingini semuanya telah kukecapi selepas acapkali aku jatuh dan aku bangun semula..jatuh semula aku bangun kembali..akhirnya aku berjaya..aku bangga dengan hidup aku..terima kasih ya Allah..hajat hambamu kau kabulkan..

Ape yang aku impikan adalah, aku lah antara graduan yg akan berasa heppy semasa konvo nanti..aku tak mau aku merasa sedih dengan pencapaian aku..it is my pleasure to credit to the peoples that always give some hand after I stumbled to the ground. Thank to Asma Husna Bt Yusof who has given me such effective motivation to me before and last but not least to my lovely mom that prepared me for doa bacaan yasin for my success..n thanks everyone to my mates that knowing me direct or indirectly..

Akhir sekali, tunggu masa konvo nanti ye kawan2..rindu ingin bersua kembali memakai jubah graduasi..

Wednesday, November 25, 2009

Lafaz yang tersimpan.


Luluh hatiku yang sayu
Menatap wajahmu tenang dalam lena
Kasih zahirkan laku
Sedangkan bibirku jauh dari lafaznya

Dan raut tuamu membekas jiwaku
Meredakan rindu mendamaikan kalbu
Tak mungkin kutemu iras sentuhanmu
Biarpun kuredah seluruh dunia
Mencari gantimu

Betapa sukarnya menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanya sekadar
tingkah
Cuma ungkapan kebisuan yang
melindungkan kalimah rahsia

Masih kubiarkan waktu
Melarikan lafaz kasihku padamu

Mengapakah sukar menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanyalah sekadar
tingkah
Cumalah ungkapan bisu kalimah rahsia

Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat cinta yang merona
Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan tutur kata

Tiada lagi ertinya pengucapan
Andai akhir nafas di hujung helaan
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan